0
Din Indkøbskurv

Special kager i en sundere udgave

Special kager i en sundere udgave.

Special kager pyntet som et lille kunstværk er noget der har vundet stort frem de seneste år, og mange har også selv kastet sig ud i at være kreative og lave de fineste mesterværker.

I forhold til en sund livsstil eller at have begrænsninger på hvor meget fedt og sukker man kan tåle, så kan den slags kager, så vel som alle andre kager være en udfordrende fristelse at skulle modstå når man er til selskab.

Klassisk består sådan en kage oftest af lagkage bunde og op til flere lag af flødebaseret mousse. Dertil kommer at de er pakket fuldstændigt ind i smørcreme og måske endda også et låg af fondant, som er meget sukkerholdigt.

Er de ydermere pyntet med 3D figurer består disse også primært af fondant eller en anden form for sukkerholdig masse.

Jeg har eksperimenteret mig frem til både en grundkage, en mousse og en smørcreme som er uden tilsat sukker, men i stedet er sødet med forskellige former for sødemiddel og juice. Dertil kommer at jeg har reduceret fedtindholdet i både kage og mousse, samt tilført fuldkorn og protein til grundkagen.

Med disse 3 grunddele, er det muligt at lave en sundere kage, hvor kun selve fondantpynt og figurer er lavet af sukker.

på denne side vil jeg her nedenfor dele opskrifterne på disse 3 grunddele, derefter er det blot at være kreativ med kagepyntningen.

Grundkage - Chokoladekage.

Den bages i en bradepande på 25x35 cm. og deles efterfølgende i to lige store dele, som udgør top og bund.

Den færdige kage bliver ca. 17 x 25 cm.

kcal pr. portion er beregnet ved 12 pers.

Næringsindhold:

Ingredienser:

Energi total
Energi pr. portion
2.262 kcal
151 kcal
Protein: 22,3 %
Kulhydrat: 41,7 %
- Heraf sukker: 10,2 %
Kostfibre: 14,2 %
Fedt: 20,2 %
- Heraf mættet fedt 5,5 %

140 g. Bage hvedemel (Rema1000)
140 g. Fuldkorns hvedemel
70 g. Bulk whey 100 protein isolate (chokolade)
156 g. Easis perefect fit
30 g. Kakaopulver til bagning
16 g. Natron
100 g. Æg
100 g. Æggehvide
400 g. Appelsinjuice
80 g. Becel LET (omega 3)
5 g. Vanilje aroma (Dr. Oetker)

Fremgangsmåde:

  • Bland alle de tørre ingredienser godt sammen. (mel, proteinpulver, sødemiddel, kakao, natron)
  • Smelt becel LET og lad det køle lidt af
  • Tilsæt juice, æg, æggehvide, becel og vanilje aroma til dejen.
  • Pisk det grundigt til en ensartet tynd dej, eller brug en stavblender.
  • Forvarm ovnen til 170 gr. alm. over/undervarme
  • Hæld dejen i en bradepande (ca. 25x35cm) beklædt med bagepapir.

  • Bagetid ca. 20-25 min.
  • Når kagen er færdig løftes den ud af bradepanden ved hjælp af bagepapiret.
  • Når den har afkølet lidt fjernes bagepapiret og den afkøles helt.
  • Del kagen i 2 lige store dele.
  • Hvis den er hævet meget på midten, skæres toppen af, så man har en nogenlunde jævn overflade.

Hindbær mousse.

Næringsindhold:

Ingredienser:

Energi total
Energi pr. portion
1.094 kcal
91 kcal
Protein: 7,4 %
Kulhydrat: 14,3 %
- Heraf sukker: 11,7 %
Kostfibre: 2,4 %
Fedt: 78,9 %
- Heraf mættet fedt 70,3 %

250 g. Hindbær (frost)
500 g. Cremefine
efter behov
/ smag til
Easis Flydende sød
3 ark. Husblas

Fremgangsmåde.

  • Hindbær bringes i kog i en gryde med en lille smule vand.
  • husblas sættes i blød i koldt vand i ca. 10 min.
  • Mos hindbærene til en pure.
  • Tilsæt Easis flydende sød (smag til, at det ikke bliver for sødt)
  • Pres vandet ud af husblas og rør dem i hindbær massen et ark af gangen. Et ark skal smelte helt ind i massen, inden næste kommes i.
  • Hæld massen over i en stor skål hvor den afkøler let.
  • Hæld cremefine i en stor skål og pisk det til flødeskum.
  • Vær opmærksom på at det tager længere tid at piske end alm. piskefløde, og det bliver ikke helt så stift som piskefløde kan blive.

  • Vend nu forsigtigt flødeskummet sammen med hindbærmassen til det har en flot ensartet lyserød farve.

  • Moussen fordeles jævnt ovenpå den ene halvdel af kagen og den anden halvdel af kagen placeres ovenpå som låg.
  • Stil på køl i et par timer til moussen har sat sig.
  • Man kan med fordel bruge en kageform eller kage plastkant omkring kagen, til at holde moussen på plads indtil den har sat sig.

Smørcreme.

Næringsindhold:

Ingredienser:

Energi total
Energi pr. portion
2.316 kcal
193 kcal
Protein: 0,3 %
Kulhydrat: 4,2 %
- Heraf sukker: 0,4 %
Kostfibre: 0 %
Fedt: 96,5 %
- Heraf mættet fedt 61,1 %

300 g. Smør (kløverblomst)
50 g. Sukrin melis
25 g. Majsstivelse
ca. 5-10 g. Easis flydende sød
pasta kage farve (f.eks. Sweetkitchen)
ca. 3 g. Vanilje aroma
I mine forsøg med at anvende let lurpak, til smørcreme, har smørcremen haft en tendens til at ville skille, derfor anvender jeg stadig en alm. smør.

Fremgangsmåde.

  • Smørret skal have stue temp. inden man går i gang.
  • Skær smørret i mindre stykker og kom den i køkkenmaskinens piske skål.
  • Begynd at piske smørret luftigt.
  • tilsæt sukrin melis og majsstivelse og pisk det til en ensartet masse.
  • Tilsæt vanilje aroma og pisk igen
  • Tilsæt Easis flydende sød
  • smag til, at det ikke bliver for sødt, men det skal heller ikke smage for meget af smør.

  • Kom smørcremen i en sprøjtepose og fordel den rundt om kagen.
  • Skrab forsigtigt kagens sider fint, så der tilsidt kun er et tyndt lag smørcreme med en pæn jævn overflade.
  • Gentag processen på toppen af kagen, så kagen er helt lukket inde i smørcreme.
  • Sæt på køl.

  • Den resterende smørcreme kan nu fordeles i små portioner og indfarves til de farver man ønsker.
  • Kom de farvede smørcremer i sprøjteposer og pynt kagen.

Søger du inspiration til andre kager uden tilsat sukker, så har jeg flere opskrifter her.