0
Your Cart

Et udvalg af Sukrin produkter

Et udvalg af Easis produkter

Sukkerfri, uden sukker, tilsat eller ikke tilsat sukker, naturligt indhold af sukker, light eller let, en masse udtryk som vi ser på fødevarerne, men lidt af en jungle at finde rundt i og hvad betyder alle disse begreber egentlig.

Hvornår er en vare helt sukkerfri og hvornår er indholdet blot reduceret i forhold til orignalen. Og hvad med light og let ?

Jeg vil her prøve at kaste lidt lys over alle disse begreber.

Sukkerfri / Uden sukker Varen må højest indeholde 0,5g sukkerarter pr. 100g/100ml.
Det er tilladt at søde produktet med sødemidler istedet.
Ikke tilsat sukker / Uden tilsat sukker Varen må ikke have fået tilsat sukkerarterne mono- eller disaccarider og må heller ikke være tilsat andre fødevarer som f.eks. juice for at søde produktet.
Det er tilladt at søde produktet med sødestoffer.
Hvis der er et naturligt indhold af sukker i varen, skal der sammen med denne tekst, stå på varen at der er et naturligt indhold af sukker, så man ved at varen ikke er sukkerfri.
Lavt indhold af sukker Faste fødevarer må højest indeholde 5g./100g.
Drikkevarer må højest indeholde 2,5g./100ml.
Reduceret indhold af sukker / mindre sukker Varen skal have min. 30% mindre sukker end andre lignende produkter.
Varens energi indhold (KJ/Kcal) skal desuden være tilsvarende eller lavere end andre lignende produkter.
Light / Let Denne betegnelse kan betyde flere ting.
Det kan enten være indholdet af sukker, indholdet af fedt eller indholdet af energi der gør produktet light/let.
Det skal fremgå af varen hvilken faktor der er reduceret.
Kravene for at kalde en vare for light eller let, er at den faktor man har reduceret skal være reduceret med min. 30%.

Der findes mange gode alternativer til sukker og ikke bare til hvidt sukker, både brun farin og flormelis kan også helt eller delvist erstattes af et sødemiddel. Smagen bliver en anelse bitter hvis man fuldstændig erstatter f.eks. flormelis med sødemiddel, så her vil jeg anbefale at man laver et mix og dermed kun reducerer indholdet af sukker.

De mange forskellige sødemidler virker på forskellig vis når de skal indgå i opskrifter, nogle kan kun blandes med tørre ingredienser, og egner sig derfor ikke super fantastisk til at piske sammen med æg i en bageopskrift, hvor andre ligner hvidt sukker utrolig meget og kan dermed bedre anvendes til netop dette. Derfor vil du også se at jeg bruger flere forskellige i mine opskrifter.

De fleste sødemidler tæller ikke i kcal regnskabet da de består af såkaldte energifrie sukker alkoholer, men nogle bidrager til regnskabet, og det er derfor vigtigt at være opmærksom på dette.

Ligeledes er der også forskel på sødemidler i forhold til hvorvidt de påvirker blodsukkeret, hvilket er en vigtig viden for især diabetikere.

Jeg har herunder listet de sødemidler op som jeg selv anvender i mine opskrifter. Der findes mange flere på markedet, som sikkert også er ganske fine, men jeg har kun erfaring med disse, og koncentrere mig derfor kun om dem.

Sødemiddel Kcal pr. 100g Protein % Kulhydrat % Kostfibre % Fedt % Sødestof Anvendelse
Easis Perfect Fit 194 1,0 12,3 87,6 0 Acesulfam K
Polydextrose
oligofruktose
inulin
Kan erstatte almindeligt hvidt sukker.
Bagning, kold og varm.
Skal blandes med tørre ingredienser, søder mere end alm. sukker og der skal derfor kun anvendes 60-75g for hver 100g almindeligt sukker opskriften indeholder.
Samtidigt kan opskriftens indhold af fedtstof reduceret med 50%
Easis multisød 0 0 0 0 0 Kan erstatte almindeligt hvidt sukker.
Anvendes både i tørre og våde ingredienser, det er muligt at piske den med f.eks. æg, konsistensen bliver ikke helt den samme, men tæt på.
Easis Florsød 0 0 0 0 0 Kan erstatte flormelis.
Hvis man erstatter 100% vil man få en lidt bitter smag, så jeg anbefaler at man kun erstatter ca. halvdelen.
Easis perfect sød, flydende 0 0 0 0 0 Cyklamat
Sakkarin
Kan erstatte almindeligt hvidt sukker.
kold, varm
Blandes med de våde ingredienser.
1 tsk. = 40g sukker
Easis perfect strø 205 1,2 13,5 85,0 0 Aspartam
Thaumatin
Oligofruktose
Kan erstatte alm. hvidt sukker på f.eks. havregrød.
Kold, (varm)
Det er en lidt anden konsistens end med alm. sukker, selv foretrækker jeg at bruge den flydende version ovenfor istedet.
1 tsk. = 2,5 tsk. sukker
Easis perfect sød tabs 325 20,0 78,1 0,3 0,3 Kan erstatte sukker i f.eks. kaffe og te.
Søder kraftigt, så man skal passe på med at bruge for mange af dem.
Sukrin 0 0 0 0 0 Kan erstatte almindeligt hvidt sukker.
Anvendes både i tørre og våde ingredienser, det er muligt at piske den med f.eks. æg, konsistensen bliver ikke helt den samme, men tæt på.
Sukrin melis 0 0 0 0 0 Erythritol
Steviol glycosid
Kan erstatte flormelis.
Hvis man erstatter 100% vil man få en lidt bitter smag, så jeg anbefaler at man kun erstatter ca. halvdelen.
Sukrin Gold 8 5,0 95,0 0 0 Erythritol
Steviol glycosid
Kan erstatte brun farin.
En brun sukker som ligner brun farin meget. Kan anvendes både i våde og tørre ingredienser.
Almindeligt sukker Til sammenligning kan du herunder se værdierne for de mest brugte former for almindeligt sukker
Hvidt sukker (melis) 400 0 100 0 0
Brun farin 390 0 100 0 0
Flormelis 400 0 100 0 0
Vanilje sukker 391 0,1 99,6 0,3 0

Sødemidler der påvirker blodsukkeret Sødemidler der ikke påvirker blodsukkeret
Fruktose (Frugtsukker)
Sorbitol (E420)
Xylitol (E967)
Isomalt (E953)
Maltitol (E965)
Mannitol (E421)
Lactitol (E966)
Aspartam (E951)
Acelulfam K (E950)
Cyklamat (E952)
Sakkarin (E954)
Thaumatin (E957)
Sucralose (E955)
Erythritol (E968)
(Neohesperidin DC (E959)
Steviol Glycosid (E960)