0
Your Cart

Protein tilskud, er det virkelig nødvendigt for at leve sundt ?

Det hurtige svar er Nej, det er det ikke, man kan sagtens få sine proteiner gennem almindelige madvarer såsom kød, mælk og æg i stedet.

Men hvorfor bruger jeg det så i mine opskrifter? Det gør jeg fordi protein tilskud gør det hele lidt nemmere og lidt sjovere, når man forsøger at holde sit kalorieindtag nede samtidig med at man ønsker et højt protein indhold i kosten generelt, samt gerne vil spise små men mættende portioner mad.

Der findes mange forskellige mærker, typer og smagsvarianter af protein tilskud, men det er ikke helt ligegyldigt hvilken du bruger til hvad.

Alt efter hvilken type protein det er, har de forskellige egenskaber i forhold til hvad de kan bruges til. F.eks. er det langt bedre at bruge soya protein når man skal bage brød, end det er at bruge valle protein, men valle protein er rigtig god til shakes og muskelopbygning.

Der er både de almindelige udgaver og nogle som hedder isolate. Isolate udgaverne er højkoncentrerede, og har meget begrænsede mængder sukker, fedt og laktose set i forhold til de almindelige udgaver og fordi de er højkoncentrerede er deres indhold af protein pr. 100g også højere, du skal dermed anvende mindre af det for at opnå den samme mængde protein i maden.

Valle protein

Valle protein er den mest gængse type proteinpulver, da det har den bedste sammensætning af aminosyre for muskelopbygning.

Det er en blanding af proteiner taget fra valle som er et biprodukt fra produktionen af ost.

God til shakes, kager, muffins, pandekager, vafler, is og barer.

Soya protein

Det er et protein som er udvundet fra soyabønner som er blevet affedtet.

God til brød, pandekager, vafler, saucer

Kassein protein

Det er et mælkeprotein

God til brød, kager, protein fluff og muffins.

Ægge protein

Protein primært fra ægge hvider.

God til protein fluff, barer, kager, omeletter og retter med æg hvor man med fordel kan erstatte nogle af de hele æg med hvider.

Ris protein

Det er et let fordøjeligt protein udvundet fra brune ris

God til brød og kager

Mit valg af protein tilskud:

Jeg har udvalgt 3 forskellige varianter af proteinpulver, som jeg har fast i mit køkken og du vil også se at det er de samme der går igen i opskrifterne her på bloggen.

Jeg har også prøvet mange af bodylabs udgaver som er dem man blandt andet kan købe i Bilka. De smager rigtig fint, og er gode at arbejde med, men de indeholder kun 70-75g protein pr. 100g og ca. 380-400 kcal pr. 100g. Det svarer til en proteinprocent på 74 - 79%. Hvilket betyder at det koster flere kcal i en opskrift, at få protein indholdet op, ved at anvende disse fremfor nedenstående.

Scitec nutrition isolate

Et højkoncentreret valle protein, hvor mængden af sukker, fedt og laktose er meget begrænset. Det indeholder hele 84g protein pr. 100g. og kun 349 kcal pr. 100g. Det svarer til en proteinprocent på 97,7%

Jeg bruger både vanilje og chokolade udgaven, især til kager, smoothies, pandekager og vafler

Bulk Powders soja protein isolate

Et højkoncentreret soja protein, der har 91g. protein pr. 100g og 378 kcal pr. 100g. Det svarer til en proteinprocent på 97,8%

Jeg bruger den unflavered udgave primært til brød og saucer.

Æggehvider

Vi bruger mange æggehvider her i huset, og da jeg synes det, for det første, er lidt besværligt at ramme et bestemt antal gram ægge hvide med x antal æg og for det andet synes det er lidt madspild at smide blommen væk fra så mange æg, så køber jeg æggehvider online i 1 L flasker. Oftest hos bulk powders.

Man kan også købe dem i mindre flasker og bl.a. Bilka har også ægge hvider på flaske i små portioner, men ved at købe de store flasker her får jeg en langt bedre kg. pris end ved at købe små portioner. Æggehvide på flaske kan fryses, dermed forlænges holdbarheden, som ellers er typisk ca. 3 mdr.

Æggehviderne har 10g. protein pr. 100g og 45 kcal pr. 100g. Det svarer til en proteinprocent på 90,9%